2015. január 15., csütörtök

The Babadook (2014)


Elgondolkodtam, hogy vajon mennyire stílszerű a blognak a "Könyvturi" név, mikor átlagban több filmet hozok, mint könyvet. Viszont a The Babadook egyik fontos eleme egy könyv. Akkor ez is számít, nem?



"If it's in a word or it's in a look,you can't get rid of the Babadook.
If you are really a clever one
And you know what it is to see
Then you can make friends with a special one,
A friend of you and me."

A The Babadook egy ausztrál horror alkotás az elsőfilmes Jennifer Kenttől, ami egy közel tízéves kisfilmen alapszik (megtekinthető itt, köszönjük YouTube).
A főszereplő Amelia, aki képtelen túltenni magát a férje halálán (hiába hogy annak már hét éve), akit éppen akkor ért autóbaleset, amikor Ameliát vitte kórházba, hogy megszülhesse közös gyermeküket. Amelia éppen ezért - hiába próbálja nem éreztetni a kisfiúval, Sammel - akarva-akaratlanul is a gyereket vádolja, aki meg persze tudja is. Sam ennek ellenére őszinte odaadással szereti az anyját, meg akarja védeni minden rossztól, még azoktól a szörnyektől is, amiktől állandóan retteg.
Kent ugyanis itt nem szellemekkel meg efféle okkult dolgokkal próbálja ránk hozni a frászt, hanem valami sokkal elemibb félelmet próbál meg kicsikarni belőlünk; azt, ami már eleve ott van. A szörnyektől való félelem a legrégibb, legkorábbi félelmek egyike, hiszen minden gyerek ellenőrzi a szekrényt meg az ágy alját, hiába mondják a szülők, hogy nincs ott semmi. Biztos, ami biztos, nem igaz?

"His name is Mister Babadook and this is his book.
A rumbling sound and 3 sharp knocks
ba-BA-ba DOOK! BOOK! DOOK!
That's when you'll know he is around
You'll see him if you look."

Sam egy este talál egy mesekönyvet a polcon Mister Babadook címmel, és megkéri az anyját, hogy ma azt olvassa fel neki. Amelia hamar rájön, hogy valami nem stimmel, mert habár a mese kedvesen indul, az illusztráció már inkább tündérien vérfagyasztó, ráadásul a versike is lassacskán átfordul démonidéző skandálásba. Naná, hogy a gyerek pánikrohamot kap tőle.


A Babadook név a "a bad book" anagrammájaként is értelmezhető, ami ugye bár találó, de interjúkban Kent elárulta, hogy szeretett volna egy olyan nevet választani, ami úgy hangzik, mint amit egy gyerek talál ki.

A baj az, hogy habár előbb valóban a gyermek számára lesz valóságos ez a rém, utána az édesanya álmait is megkeseríti. Sőt, a könyv el is árulja neki, hogy mi vár rá, ami természetesen nem olyan vidám.

Ha valaki - és biztosan lesz/van valaki - azt mondja erre a filmre, hogy "ugyan már, ez nem is horror!", akkor az gondolja csak át még egyszer. Kent filmje nem operál felesleges ijesztgetésekkel, nem sikongatnak benne össze-vissza a szereplők a "minél jobban félünk, annál hangosabban vagyunk" elven, és vér sincs (épp csak pár csepp a vége felé). A film nem siet, de nem ül le egy percre sem, és még a legfényesebb képkockák is belénk tudják verni az ideget, nem csak a sötétek.

A helyszín nem éppen változatos, mert lényegében majd hogy nem egy házban játszódik, de ezt észre sem venni, annyira jól operál Kent a fényekkel és árnyékokkal, a vágásokkal és tudjátok még mivel? hát a zenével, azzal! Amikor végig néztem, el kellett gondolkodnom rajta, hogy vajon volt-e zene a filmben egyáltalán. Azt mondják, az a jó filmzene, amit észre sem veszel (mert egybeolvad a filmmel és nem zökkent ki), de itt sokszor azért nem venni észre, mert nincs. A vége felé, amikor már a tetőpontjára hág a film, nincs zene, mert nem kell, hogy mindenféle betétekkel rémisztgessen minket, mert a hiánya sokkal drámaibb. A különböző hangoktól és mindenféle zizegéstől és (és idegtépő gyerekdaloktól amiket a háttérben suttogva skandál egy szellemkórus?) olykor a haját tépi az ember. (Társaságban ajánlom a melletted ülőét. Az kevésbé fáj.)

"This is what he wears on top
He's funny, don't you think?
See him in your room at night
And you won't sleep a wink."

Az Ameliát játszó Essie Davis fantasztikusat alakít. Habár Amelia karaktere nem lett olyan jól kidomborítva, mint lehetett volna, azért igen csak erős karakter, és Essie Davis valami eszméletlenül jól hozza a figurát. A másik főszereplő ugyebár Samuel, akit Noah Wiseman alakít. Sam egész végig eléggé kettős figura, mert az egyik percben fel akartam pofozni (de úgy Isten igazából, amikor az elején a kocsiban sikít), a másikban meg azért megsajnálta az ember, aztán volt, hogy inkább csak kiakadtunk tőle, és nem hiszem, hogy egy ilyen karaktert eljátszani könnyű feladat. Hangsúlyozom, gyerekszínészről van szó. Noah Wisemen kiemelkedően jól teljesít, ez a páros így igen csak erősre sikeredett.


"I'll soon take off my funny disguise
(take heed of what you've read...)
And once you see what's underneath 
You're going to wish you were
dead"
 
Azt hiszem, azért érződik valamelyest, hogy egy nő kezében volt az irányítás ennél a filmnél - gondolok itt a rendezőre, persze -, de talán szimplán csak a felfogása más. Nem operál vérrel meg fölös sikongatásokkal, mégis olyan drámai és fizikailag gyötrő a film (komolyan, végig rettegtem!), hogy csak na. Ennek egyik oka, mint említettem már, valószínűleg az, hogy nagyon is életszagú/földhöz ragadt, a másik meg az, hogy habár végig a Babadookról van szó, őt nem igazán látjuk. Mindig csak egy pici részletét, mert épp kedvesen beinteget az ajtó mögül a karmaival, vagy csak tudjuk, hogy ott van, mert bájosan kaparássza az ajtót, miközben mindenki alszik (talán csak altatót akart játszani, és félreértették), vagy a kameraállás miatt vagy mert ő nem akarja, hogy lássuk. A lényeg, hogy alig van képernyőn, és ez sokkal hatásosabb, mintha a pofánkba locsolnának megannyi vért és megdobálnának levágott végtagokkal. (Nesze, jár a 4D élményhez.)


A vége (a legvége) kicsit furcsa lett - na jó, igazából hangosan felnevettem, annyira abszurd, de ha végiggondoljuk, logikus és elfogadható, csak hát na.

Szüksége volt már a horrorgyártásnak egy ilyen filmre (erre a filmre!), mert ez az igazi horror, hölgyeim és uraim!

Azért elalvás előtt ellenőrizzétek a szekrényeket, és ne feledjétek;
"If it's in a word or it's in a look, 
YOU CAN'T GET RID OF THE BABADOOK"





u.i.: potom 80 dollárért egyébként a hivatalos honlapon január 19-ig megrendelhető maga a Mister Babadook könyv, amely még csak most fog nyomtatásba kerülni. Ha valakit érdekelne esetleg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése