2016. augusztus 10., szerda

Danielle Vega - The merciless


A könyvre instagramon találtam rá teljesen véletlenül, és régi szokásomhoz híven a borító alapján döntöttem amellett, hogy elolvasom – anélkül, hogy bármit tudtam volna róla. Lényegében egy kereszténység vs. boszorkányság harc folyik le modern köntösben, tinédzserek között, és nem lövöm le a poént, hogy melyik kerül ki győztesen, de tartogat meglepetéseket a könyv. Az MTV szerint a Bajos Csajok és az Ördögűző keveréke. És tényleg.

Pontozás:
Történet: 3/5
Karakterek: 3/5

A könyv adatai:
Kiadó: Razorbill
Oldalszám: 288
Kiadás: 2014



A történet röviden: Sofia Flores az anyja miatt, aki katonaorvos, félévente új középiskolában kezd, így a könyv elején is éppen egy új suliba igyekszik egy (túlságosan) is csöndes kisvárosban. Itt szinte rögtön megismerkedik a helyi menő bandával, úgyhogy kapunk egy kis Bajos Csajok életérzést, emellett pedig egy kuka mellé kitett, rituálisan megölt macskát is. A történet eleje átlagosan indul: új suli, új lány, új barátok, új szerelem. Aztán történik valami, és az egész kifordul a sarkából, de ehhez ismernünk kell a szereplőket is.
Riley, Alexis és Grace alkotják a bandát – kifejezetten vallásosak, de főleg Riley. Többször is előhozakodnak ezzel a témával, így kiderül, hogy Sofia is érdeklődik a vallás iránt, az anyja azonban minden ilyesfajta nézetet élből elutasít. A lányok így hatással vannak Sofiára, azonban bekerül a képbe Brooklyn is, akiről azt tartják, hogy démon szállta meg és, hogy boszorkány (íme az ellentábor). Riley szerint a macskát is ő áldozta fel, szóval a lányok mindent elkövetnek, hogy Sofia ne barátkozzon vele, de ez nem jön össze. Sőt, Sofia pasit is talál magának nagyon hamar. Ám egy éjjel, miután kellemetlen dolgok kerülnek napvilágra, Riley magával viszi Sofiát egy üres házba, hogy ördögűzést hajtsanak végre Brooklynon. Innentől kezdve pedig a könyv átmegy horrorba – a megkötözött, megkínzott Brooklyn túlélése és Sofia vívódása kerül előtérbe, illetve Riley vallásos nézeteinek elkorcsosulása.

Rengeteg mindent éreztem a könyv alatt, de komolyan, percenként változtak az érzéseim. Személy szerint nem tudom eldönteni még most sem, hogy jó könyv-e vagy sem. Az alapvetően sablonos kezdés után nagyon üdítő a második fele, kifejezetten tetszett, ami a házban zajlik. Emellett azonban vannak benne olyan hibák és furcsaságok, amiken az ember nem nagyon tud túllépni (én legalábbis), és folyamatosan előjönnek olyan apróbb elemek, amiktől az ember a haját tudná tépni. Sofia sokszor kifejezetten szőke, míg máskor úgy vág az esze, akár Sherlock Holmesnak – a reakciói attól függően változnak, hogy Vega szerint hogyan lesz izgalmasabb a könyv. A végkifejlet előtt zajló események nekem túlságosan is életszerűtlenek voltak, talán egy kissé földtől elrugaszkodottak, ha azt vesszük számításba, hogy tinédzserekről van szó, viszont legalább egyedi a tinikönyvek között (de még mennyire, hogy az!).
Sofia karaktere egyébként ezt az ellentmondást leszámítva is egy kicsit talán üres. Riley viszont kétségtelenül erős és nagyon jól megírt karakter, elviszi a hátán az egész történetet szinte, minden mozzanata hihető. Átjárja valami hihetetlen romlás az egész lányt, szinte már mocskos lesz tőle a papír is.
Brooklynt nem nagyon tudom megfogni, ő szimplán csak "a gonosz" címet kapja, és sokáig nem tudtam ezzel mit kezdeni. A végén persze lesz értelme az egésznek, és sok mindent megért az ember, de Riley karaktere szerintem erősebbre és jobbra sikeredett az összes többinél.

Vega tulajdonképpen elköveti az összes hibát a történetben, amit emberileg lehetséges, meg amit a horrorfilmek 90%-a is, szóval emiatt jár nálam csak a 3 pont. Az egyik hibája (?) például, hogy nem fejt ki minden kérdést, mint mondjuk Quetzalcóatl jelentését. Ez a szárnyas kígyó lény az azték mitológia egy alakja, és a jelkép többször is előkerül a történet folyamán, de nem derül ki, hogy mi a jelentése és, hogy mit szimbolizál itt annak ellenére, hogy eléggé elüt a keresztény és boszorkány vonaltól, ami alapvetően megjelenik. Nem tudom, ez mennyire hiba egyébként, mivel a következő részekben még előkerülhet, de mindenképpen nyitott kérdés marad végig.


Alapvetően a könyv erőssége az, ami a házban történik Riley, Brooklyn, Sofia, Grace és Alexis között, de főleg Riley mozgatja itt a szálakat. Az előtte és utána lévő részek nekem furcsák, a vége mindenképp érdekes.

Egy olvasást szerintem megér annak, aki szereti a sötétebb történeteket, és akit nem zavarnak az erős vallási nézetek – bár inkább, ahogy valahol fentebb is mondtam, az elkorcsosult nézetek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése